Став, Н. Огинар

Ако ја сакаш Македонија
Мисли како Македонец,
Делувај како Македонец,
Гласај како Македонец
Гласај за Македонија !

Ако после 27 години национална агонија, идеолошка безидејност, стопански криминал, институционална парализа, партиски криминал и соучество во разглобувањето на Македонија како независна, суверена и унитарна држава на Македонскиот народ повторно гласаш за партиите ВМРО- ДПМНЕ и СДСМ заедно со нивните познати албански коалициски партнери, ти гласаш против Македонија и македонските национални интереси!

И ако ме прашаш за кого треба да гласаш, јас ќе ти речам :
За никој од нив !

Бојкотот е исто така демократско право.

Гласот даден за ” помалото од двете зла” е глас за истото зло.
Тие не го заслужуваат твојот глас и твојата доверба.

Ако се чувствуваш изневерен, понижен, предаден или продаден , тогаш чувај го своето лично и Македонско Достоинство со тоа што нема да бидеш дел од една продолжена политика со која се разнебитуваат сите вредности во Македонија.

Секако,
Наскоро ќе се роди нешто што ќе ти ја врати довербата во системот, во државата, во човекот, во Македонецот и Македонката .
Оваа агонија мора да престане.

Во меѓувреме, ако во некој независен кандидат ги наоѓаш оние вредности што другите ги немаат, гласај за него или за неа.
Но, овие две партии мораат да ја примат пораката дека на нас Македонците ни е ДОСТА од нив!

И за на крај,
Послушај ја својата сопствена совест исчистена и прочистена од нивната подла и нечесна партиска пропаганда со која 27 години го загадуваат македонскиот духовен простор.

Македонија била , опстојувала и ќе опстои и без нив но со буден, освестен, критички и достоинствен гласач.
Со обединет македонски народ што нема да дозволи и понатаму да го лажат, понижуваат и ограбуваат до бескрај.

Одредени медиуми известат Протестен марш до вилата на Иванов, 2017-10-12

Соопштение

СеМакедонски Национален Совет – Македониум , после одржани разговори и консултации, а во пресрет на локалните избори , известува дека е донесена одлука да се подржат следните кандидати за градоначалници:
1.Јорго Огненовски – Независен кандидат за градоначалник на општина Битола
2.Ѓоко Стрезовски – Кандидат за градоначалник на општина Ресен
3.Стојан Манолев – Независен кандидат за градоначалник на општина Валандово
4.Исмаил Бојда – Кандидат за градоначалник на општина Чаир -Скопје

Одлуката е донесена после одржаните разговори лично со самите кандидати и нивните ветувања дека недвозмислено ќе ги застапуваат интересите на народот и државата, во рамки на своите надлежности во општините, како и со општинските совети на Македониумот кои го дадоа своето мислење во прилог на овие кандидати за градоначалници.

Воедно го известуваме Македонскиот народ, дека после постапката на Иванов со одбивањето да прими заедничка делегација од протестите и да ги ислуша барањата од истите, јасно стана дека Македонија нема Претседател во служба на националните и државните интереси, туку слуга на странски интереси кој со сопственото молчење го одобрува секој потег кој води кон измени во Уставот и разградување на Македонија како држава. Од тие причини ќе биде променет и пристапот и начинот на борбата за зачувување на нашиот идентитет и држава. Протестите ќе продолжат и понатака. За се останато ќе известиме навремено и јавноста ќе биде запознаена со секоја активност на заедничкиот организационен одбор навремено.

Страшко Олумчев, СеМакедонски Национален Совет – Македониум

2017.10.06 Македонија (Торонто): Интервју со Марк Бранов

Извор: https://macedonianewspaper.com/

Чест ни е да разговараме со Марк Бранов, познат на македонската заедница во Канада и пошироко по своите активности за македонската вистина, а кој неодамна на првиот Генерален Совет на “СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум” (www.snsmakedonium.com) одржан на 09.09.2017 година во Хотелот Сонце ГА во Прилеп е избран за Генерален Секретар.

,,Македонија,,: Честитки Марк, за нашите читатели ова ќе биде убава можност поодблиску да дознаат за каква организација станува збор?

Марк Бранов: Дозволете ми најнапред да се осврнам на некои случувања од поновата историја. Веднаш по осамостојувањето на Македонија во 1991 година, традиционалните противници на нашата нација презедоа мерки за саботирање на остварувањето на сонот на Гоце Делчев: Независна македонска држава. Тие го сторија тоа со работење рака под рака со домашни политички агенти на кои не беа способни да му служат на својот народ. Од Привремената спогодба до големата кражба на државни средства, од напад на Нато-сојузник терористичката армија во 2001 година до злогласното предавство во битката кај Арачиново, од Охридскиот рамковен договор до законите за амнестија, од пописните нерегуларности во 2002 година до откажување на пописот во 2012 година, од корупција на високо ниво до широко распространетиот клиентелизам, од лажирани избори до непријателско меѓународно мешање, од економски пад до масовна емиграција на нашата младост … Сонот на Гоце Делчев за слободна, суверена, просперитетна и независна татковина за Македонците се чини дека постепено се одалечува од нас.

Од овие причини се појавија групи како што се СНС-Македониум и други слични групи, да понудат нов пат за иднината на Македонија и нов вид на тактики.

Многу години, Македонците им гипростуваа на гревовите на нивните влади. Тие му го овозможија овој дефектен политички систем во корист на пропаста повторно и повторно. Но, со текот на времето, македонскиот народ всушност беше замолчен, стана гостин во својот дом. Политичкиот систем е инфилтриран од насилната петта колона позната како УЧК, која води паралелна влада во рамките на власта, и работи во сојуз со странски сатрапи и лажни невладини организации. Таканаречените лидери на македонските партии се нудат како партнери на овој постојан политички ентитет, при што секој од нив се претвора како “марионета”, нудејќи избор на хронични или акутни форми на национална регресија спроведувани против волјата на луѓето, и врз основа на тешки нивоа на поларизација и парализа.

Меѓутоа, во последниве години, полека почна да се појавува нова, а сепак недефинирана политичка сила. Ова е растечкото малцинство на Македонците кои почнаа конечно да препознаат како “спротивставените” функционери на политичките партии, всушност, работат заедно за да ги покријат сопствените интереси на сметка на Македонија. За прв пат се појавија нови групи, како што се СНС-Македониум, додека едни други долгогодишни патриотски групи почнаа повторно да ги дуплираат нивните напори со нов дух на пркос, обединети во нова определба да именуваат било каква форма на антимакедонизам, прашање по прашање, без оглед на тоа кој ќе реагира на тоа. Обединети под црвеното и златното наше знаме од Кутлеш, заедно со нашите браќа и сестри во и надвор од Републиката и во чест на жртвите на нашите предци, овие групи ја претставуваат македонската културна ренесанса која Атина се бори толку тешко да ја спречи веќе 26 години.

СНС-Македониум е една од многуте независни патриотски организации кои не добиваат никакви средства од која било партија, влада или придружна фондација. И покрај овие скромни средства, ние веруваме дека колективното влијание на групи како што е нашата почнува да расте. Формиран официјално во 2016 година, СНС-Македониум се состои од патриоти во матичната земја, соседните македонски територии и доселенички заедници ширум светот. Меѓу другите образовни и културни претставници, таа промовира јасна листа на 18 Принципи за македонско национално обнова, достапна на http://www.snsmakedonium.com.

Ова е група на патриоти Македонци од различно потекло, кои работат заедно за да го кренат својот глас, на улиците и на социјалните медиуми, активно промовираат агенда за политичка и културна еманципација и ја пренесуваат својата порака директно до луѓето. Во сегашната рана фаза на развој, групата првенствено се фокусира на споделувањето на принципите на обновување на Македонија во контекст на тековните настани, заедно со различни образовни и културни иницијативи во планирањето. Организацијата работи на зголемување на нашето членство во сите региони на Република Македонија, во Егеј, Пирин, Мала Преспа / Голо Брдо, во Северна Америка, Западна Европа и Австралија / Нов Зеланд, а исто така работиме напорно за да се дружиме со други слични групи, во широка апел за национално единство.

,,Македонија,,: По завршувањето на Генералниот Совет, одржавте протест во центарот на Прилеп, пред спомениците на Александар Македонски и Методија Андонов – Ченто. Кои се пораките што ги преносовте од овој протест?

Марк Бранов: Всушност, ова беше само еден од десетиците улични протести кои СНС-Македониум го одржа во текот на летото, реагирајќи на бројните антимакедонски иницијативи на сегашниот режим.

На 9 септември, утринските сесии на нашиот Генерален совет опфатија говори од претседателот Страшко Олумчев и потпретседателот Нестор Огинар, проследени со бројни други гости говорници соможност на делегатите дасе поврзуваат со новостекнатите пријатели од цела Македонија и од целиот свет, вклучувајќи ја можноста и конечно да се сретнат со долгогодишните “Фејсбук пријатели” во реалниот живот. Меѓу списокот на говорници беа и некои модерни легенди на македонскиот активизам, како што се Поп Никодим Царкњас од Егејскиот дел на Македонија и Стојан Георгиев од Пиринскиот регион на Македонија. И двајцата беа апсени многу пати од страна на владите на Грција и Бугарија, и двајцата се одлични примери за принципиелна акција и лична саможртва. Генералниот совет заврши со потпишување на изјава за протест до македонските власти, по што одржавме спонтана демонстрација во центарот на градот Прилеп, покривајќи низа прашања. Моите два кратки говори во Прилеп беа посветени на значењето на градење на македонско единство преку границите и временските зони и одржување на принципиелен пристап.

,,Македонија,,: Каков е ставот на СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум кон активностите преземени од страна на Владата на Р. Македонија: Договорот за добрососедство со Бугарија и разменетите посети на македонскиот и грчкиот министер за надворешни работи најнапред на Атина, а потоа и на Скопје, знак на добрососедство или пак нешто друго?

Марк Бранов: Прво, претпоставката на прашањето претпоставува дека режимот на Ахмети-Села-Заев е правна влада на Република Македонија, а таа всушност беше инсталирана под насилни и хаотични околности на начин кој очигледно е во спротивност со неколку делови од Уставот и голем број други широко прифатени норми во меѓународното право. Додека режимот на владата во земјата е сосема реален, во голема мера заснован врз политичката и воената моќ на странските влади, а не на владеењето на правото, заедно со согласноста на официјалната опозициска партија чии што протести беа загушени.

Оставајќи го настрана прашањето за легитимноста на владата, дозволете ми да кажам дека договорот со Софија е морално банкротиран документ, и дека ниту една македонска влада нема морално право да го разгледа, дури и една по груба капитулација на бугарскиот фанатизам тешко може да се замисли, со апсурдни мерки бугарски функционери да се канат да ги “разгледаат” македонските историски книги, што е еднострано напуштање на нашите браќа во Пирин, и отстранување на историски споменици кои ги навредуваат модерните чувства во Бугарија во врска со фашистичкото минато на таа земја. И за да го прослават ова т.н. достигнување, Македонците беа подложени на понижување на “бугарскиот Илинден” во Крушево, на слабо посетена церемонија пред толпата главно телохранители и неколку видео камери. Церемонијата беше предводена од терористит на УЧК, познат како Командант Форина, исто така познат како Талат Џафери, амнестиран терорист вмешан во масакрот во Вејце од 2001 година, а во моментов игра улога на председател на парламентот, позиција што го прави многу близу до статус врховен командант на таа армија против која се бореше. И додека сето ова се случуваше во Крушево, тенковите на САД го преплавија центарот на Скопје, со арогантен приказ на силниот капацитет на НАТО за насилство, совршено приближувајќи се во случај некој да се осмели да протестира против овие фарсални постапки. Илинден 2017 сигурно ќе биде запаметен како мрачен ден во современата македонска историја.

Што се однесува до тековните преговори за името со атињаните, режимот на Ахмети-Села-Заев допрва треба да објави какви било цврсти одлуки, но јавните изјави за новата “флексибилност” на Република Македонија само ја охрабриле Атина, со веќе извесен исход. Сигурен сум дека Ципрас, Коциас и други, како што е неонацистичката партија “Златна зора” не можеле да бидат посреќни со сегашниот режим на Ахмети-Села-Заев. Но, јас сум сигурен дека Македонците жестоко ќе се спротивстават на секој потег за преименување на земјата; ако режимот и “меѓународната заедница” не веруваат во тоа, сепак ќе разберат наскоро.

,,Македонија,,: СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум е против законот за двојазичност во Р. Македонија, што истиот ќе значи за македонската држава и пред се’ за македонскиот народ?

Марк Бранов: Во 2001 година, Охридскиот рамковен договор создаде де факто влада во рамките на власта, легализирање на сегрегацијата на етничките албански гета во еден посебен образовен систем, заедно со голем број други “награди” во чест на агресијата на УЧК. Овие отстапки беа понудени во замена за гаранции на македонските граници како унитарна држава, при што македонскиот јазик останува како официјален јазик “низ цела Македонија и во меѓународни односи” (член 6.4). Овој нов закон за јазик јасно го нарушува сопствениот договор на УНК, и конечно стави крај на каква било илузија дека УЧК некогаш сакала да ја почитува оваа зделка, или дека Евроатлантиците некогаш имале намера да ги држат до нив. Иако постепените знаци на албанизација со години се видливи во земјата, овој нов закон претставува критичен следен чекор во федерализацијата на земјата, со закана за идна анексија на македонски територии во Голема Албанија. Всушност, законот не се однесува на “употребата на јазици”, туку е само Тиранската Платформа со ново име. Нејзината цел е да се употребуваат висок парични казни за да се отстрани секој кој не зборува албански од вработување на владата во клучните сектори, вклучително и во регионите во земјата каде воопшто нема етничко албанско малцинство. Законот сериозно го оштетува статусот на македонскиот јазик, кој веќе е сериозно загрозен од државите на Европската унија, како што е Атина. Законот донесува огромни повторливи трошоци кои мора да ги сноси државата во вечни времиња, и многу веројатно ќе создаде правни дилеми кога политичарите инсталирани од УЧК ќе создадат намерно неточни преводи на државни документи, отворајќи бескрајни дебати за тоа која верзија на предметниот документ да се смета за “официјален”. Исто така, со заложба да се фаворизира албанскиот јазик на сметка на другите јазици на малцинствата. Накратко, овој закон е срамота, и не смее да помине. Тоа е, исто така, тест-случај за да се види дали новиот режим може да протурка уставни промени со просто мнозинство пратеници, наместо двотретинско мнозинство кое всушност е потребно со уставот. Ако успеат да го сторат тоа преку усвојувањето на овој закон, тој ќе постави уште еден опасно нелегален преседан, кој потоа може да се искористи за да се присили промена на името подоцна.

,,Македонија,,: Неодамна на церемонијата ,,Кревање на знамето,, пред парламентот на Онтарио која традиционално ја организира Генералниот Конзулат на Р. Македонија во Торонто, на претседателот на Организацијата Обединети Македонци од Канада Мендо Бакаловски му беше прекинат говорот од страна на актуелната конзулка на Р. Македонија во Торонто Александра Стојкова. Твојата реакција по настанот изнесена на една од социјалните мрежи беше бурна, како и на бројни Македонци од Канада и ширум светот. Како го оценуваш овој несекојдневен настан од животот на Македонците во Канада?

Марк Бранов: Тоа само сугерира дека елитата во Македонија не знае “Д” од демократијата. Тие мора да заборавиле дека Канада е слободна земја и дека секој има видео камера во џебот. Г-дин Бакаловски е патриот и долгогодишен активист на една од најстарите и најзначајните македонски организации во целата дијаспора. Тој има право да зборува на тој настан и слободно да го изрази своето мислење. Не сум разговарал со него за тоа, и не е јасно од видеото што точно сакаше да каже. Претпоставката меѓу многумина е дека тоа беше нешто што им пречеше на новите пријатели на Заев во Атина, па оттаму и реакцијата која тешко може да се објасни. Никогаш не сум ја запознал Стојкова и не сум свесен за каква било официјална реакција на видеото. Меѓутоа, тешко е да се замисли каква било можна оправданост за ваквото однесување, ни македонските медиуми не можат да се оправдаат во обидот да ја задушат приказната, иако на крајот почнаа да известуваат за тоа откако видеото се појави на социјалните медиуми. Ако настаните од тој ден се како што изгледаат на видеото, Стојкова веднаш треба да поднесе оставка и да понуди формално извинување за инцидентот.

,,Македонија,,: И за крај која е твојата порака до читателите на весникот ,,Македонија,,?

Марк Бранов: Во тешки времиња како овие, лесно е нашите луѓе да паднат во очај и дефетизам кога размислуваат за македонски прашања. Без разлика дали тоа е поврзано со економските проблеми со кои се соочуваат многу наши народи или со национални прашања кои го загрозуваат постоењето на нашата култура, не е невообичаено да се слушнат коментари како: “Никогаш не било толку лошо”. Но, со сета почит на многу реални проблеми со кои се соочуваат нашите луѓе денес, таквите коментари се антиисториски. Македонската историја е полна со примери за големи судења и неправди, вклучувајќи и воени и културни геноциди. Ама сепак, некако, ова лето, познатите момчиња од фолк групата”Децата од Буф” од Канада свиреа на концерт во селото Буф, Леринско. Ова е место каде што грчката влада ги собираше Македонците како мојот дедо и ги испраќаше во концентрациони логори во островскиот затвор Макронисос. Но, во 2017 година, нашите горди Буфчани од Канада пееја “Песна за Лерин” и други убави песни пред стотици луѓе.

Канада е прекрасна земја која ја сакам и многу ја ценам, делумно поради тоа што ги спаси нашите луѓе во време кога тие останаа без работа за да се сокријат. Тоа е земја каде што канадските граѓани уживаат не само просперитетно и сигурно општество, туку и силни гаранции за човековите права, како што се слободата на изразување и слободата на здружување. Но, што е поентата да ги имате овие вредни права, ако не ги користите?

Сега е време да се подигне вашиот глас и да се слушне. Донирајте или волонтирајте во достојната организација што ја зборува моќта на вистината. Посетете ја Македонија, размислете за престој, инвестирање или купување недвижен имот. Да се ​​едуцираат и да ги едуцирате другите, да создавате или да ги зачувате уметничките или културните дела, или едноставно да се соедините, и да покренете уште неколку Македонци. Сепак, вие самите одлучувате како че придонесете , само бидете сигурни дека ќе го направите вашиот дел.

Извор: https://macedonianewspaper.com/

2017.10.06 Makedonija (Toronto): Interview with Mark Branov

Source: https://macedonianewspaper.com/

 

It is our pleasure to meet again with Mark Branov, who is well-known in the Macedonian community in Canada and internationally for his activism in support of the Macedonian Cause. Mark was recently elected as General Secretary of the patriotic organization SNS-Makedonium (www.snsmakedonium.com), at their first annual General Council, which was held at Hotel Sonce G.A. in Prilep, Macedonia, on 9 September 2017.

“Makedonija”: Congratulations Mark, please let our readers take this opportunity to learn more about the organization Makedonium?

Mark Branov: Let me answer by first recounting some recent history. Immediately upon Macedonia’s independence in 1991, our nation’s traditional adversaries have taken measures to sabotage the realization of Goce Delcev’s dream; an independent Macedonian state. They have done this by working hand in hand with domestic political agents that were not up to the task of serving their nation. From the Interim Accord to the large-scale theft of state assets, from the invasion of a NATO-allied terrorist army in 2001 to the infamous betrayal at the Battle of Arachinovo, from the Ohrid Framework Agreement to the Amnesty Laws, from census irregularities in 2002 to a census cancellation in 2012, from high-level corruption to widespread clientelism, from rigged elections to hostile international meddling, from economic decline to mass emigration of our youth… Goce Delcev’s dream of a free, sovereign, prosperous and independent homeland for the Macedonians has appeared to be gradually slipping away from us.

It is from this context that groups such as SNS-Makedonium and other similar groups have emerged, to offer a new path for Macedonia’s future, and a new set of tactics.

For many years, Macedonians were willing to forgive all manner of sin from their governments. They have given this malfunctioning political system the benefit of the doubt again and again. But over time, the Macedonian people have actually been silenced, and have become like guests in their own home. The political system has been infiltrated by a violent fifth column known as the UCK, running a parallel government-within-a-government, and working in lockstep with foreign satraps and fake NGOs. The so-called leaders of the Macedonian parties have been offered up as the partners of this permanent political entity, with each taking turns as the “marionettes in charge”, offering up a choice of chronic or acute forms of national regress, implemented against the will of the people, and based on severe levels of polarization and paralysis.

In recent years, however, a new and still somewhat undefined political force has slowly started to emerge. This is the growing minority of Macedonians who have begun to finally recognize how “opposing” officials of the political parties are actually working together to serve their own interests at Macedonia’s expense. New groups such as SNS-Makedonium have emerged for the first time, whereas other long-standing patriotic groups have started to re-double their efforts with a new spirit of defiance, united in a new determination to call any form of anti-Macedonism by its name, issue by issue, and regardless of who complains. United under the red and gold of our Kutles flag, side by side with our brothers and sisters inside and outside the Republic, and honouring the sacrifices of our ancestors, these groups represent the Macedonian cultural renaissance that Athens has been struggling so hard to prevent for 26 years.

SNS-Makedonium is one of many independent patriotic organizations which receive no funding from any party, government or associated foundation. And despite these modest means, we believe that the collective influence of groups such as ours is starting to grow. Formed officially in 2016, SNS-Makedonium is made up of patriots in the home country, neighbouring Macedonian territories, and settler communities around the world. Among other educational and cultural initiatives, it promotes a clear list of 18 Principles for Macedonian National Renewal, available at http://www.snsmakedonium.com.

This is a group of patriotic Macedonians from different backgrounds, working together to raise its voice, on the streets and on social media, actively promoting an agenda for political and cultural emancipation, and taking its message directly to the people. In its current early stage of development, the group is primarily focussed on sharing the principles of Macedonian renewal in the context of current events, along with a variety of educational and cultural initiatives in planning. The organization is working to grow our membership in all regions of the Republic of Macedonia, in Egej, Pirin, Mala Prespa/Golo Brdo, in North America, Western Europe, and Australia/New Zealand, while also working hard to forge friendships with other likeminded groups, in a broad appeal for national unity.

“Makedonija”: After the General Council finished, you held a protest in the centre of Prilep, next to monuments of Aleksandar of Macedon and Metodija Andonov-Cento. What was the message of this protest?

Mark Branov: Actually, this was only one of dozens of street protests that SNS-Makedonium has been holding all summer long, in reaction against numerous anti-Macedonian initiatives of the current regime.

On 9 September, the morning sessions of our General Council included speeches from President Strasko Olumcev and Vice-President Nestor Oginar, followed by numerous other guest speakers, and opportunities for delegates to network with new-found friends from across Macedonia and around the world, including a chance to finally meet long-time “Facebook friends” in real life. Included among the list of speakers were some modern-day legends of Macedonian activism, such as Pop Nikodim Carknjas from the Aegean region of Macedonia, and Stojan Georgiev from the Pirin region of Macedonia. Both have been arrested numerous times by the governments of Greece and Bulgaria respectively, and both offer us great role models of principled action and personal sacrifice. The General Council ended with a signed declaration of protest to the Macedonian authorities, after which we held a spontaneous demonstration in the Prilep city-centre, covering a range of issues. My two short speeches in Prilep were dedicated to the importance of building Macedonian unity across borders and time zones and maintaining a principled approach.

“Makedonija”: What is SNS-Makedonium’s view of recent activities undertaken by the government of the Republic of Macedonia: the Goodneighbourly Agreement with Bulgaria, and meetings exchanged with the Macedonian and Greek ministers of Foreign Affairs, first in Athens and then in Skopje, a sign of good neighbourliness or something else?

Mark Branov: Firstly, the premise of the question pre-supposes that the Ahmeti-Sela-Zaev regime is a legal government of the Republic of Macedonia, when in fact, it was installed under violent and chaotic circumstances in a manner which clearly contravenes several sections of the Constitution and a number of other broadly accepted norms in international law. While the regime’s hold on power in the country is certainly quite real, it is largely predicated on the political and military power of foreign governments rather than the rule of law, along with the acquiescence of an official opposition party whose protests have appeared muted at best.

Leaving aside the issue of the government’s legitimacy, let me say that the agreement with Sofia is a morally bankrupt document that no Macedonian government has any moral right to even consider. A more lopsided capitulation to Bulgarian bigotry could hardly be imagined, with preposterous measures like Bulgarian officials being invited to “review” Macedonian history books, a unilateral abandonment of our brothers in Pirin, and the removal of historical monuments which offend modern-day sensibilities in Bulgaria regarding that country’s fascist heritage. And to celebrate this so-called achievement, Macedonians were subjected to the humiliation of a “Bulgarian Ilinden” in Krusevo, with a sparsely-attended ceremony in front of a crowd of mostly bodyguards and a few video cameras. The ceremony was led by the UCK terrorist known as Komandant Forina, also known as Talat Dzaferi, an amnestied terrorist implicated in the Vejce Massacre of 2001, and currently playing the role of Speaker of the Parliament, a position which puts him very close to becoming commander-in-chief of the Army he formerly fought against. And while all this was happening in Krusevo, U.S. tanks were crowding the Skopje city centre, in an arrogant display of NATO’s robust capacity for violence, timed perfectly just in case anyone might dare to protest these farcical proceedings. Ilinden 2017 will surely be remembered as a dark day in modern Macedonian history.

As for the ongoing name negotiations with the Athenians, the Ahmeti-Sela-Zaev regime has yet to announce any firm decisions, but public statements about the Republic of Macedonia’s new “flexibility” have only emboldened Athens, which, of course, was a predictable outcome. I am sure that Tsipras, Kotsias, and others such as the Golden Dawn neo-Nazi party couldn’t be happier with the current Ahmeti-Sela-Zaev regime. But I am also certain that the Macedonians will fiercely resist any move to rename the country; if the regime and the “international community” don’t believe that yet, they will figure it out soon.

“Makedonija”: SNS-Makedonium is against the bilingualism law in the Republic of Macedonia; what does it mean to Macedonian state and above all to the Macedonian nation?

Mark Branov: In 2001, the Ohrid Framework Agreement created a de facto government-within-a-government, legalizing the segregation of ethnic Albanian ghettos within a separate education system, along with a number of other “rewards” in honour of UCK aggression. These concessions were offered in exchange for guarantees of Macedonia’s borders as a unitary state, with Macedonian remaining as the official language “throughout Macedonia and in international relations” (Article 6.4). This new language law clearly violates the UCK’s very own agreement, and it finally puts an end to any illusion that the UCK ever intended on respecting this bargain, or that the EuroAtlantics ever intended on holding them to it. Although gradual signs of Albanization have been evident in the country for years, this new law represents a critical next step in the federalization of the country, with the threat of future annexation of Macedonian territories into a Greater Albanian state. In truth, the law is not about “the use of languages,” it is actually just the Tirana Platform under a new name. Its goal is to use steep fines to remove anyone who does not speak Albanian from government employment in key sectors, including in regions of the country where there is practically no ethnic Albanian minority at all. The law seriously damages the status of the Macedonian language, which is already severely threatened by European Union states such as Athens. The law brings enormous recurring costs that must be borne by the state in perpetuity, and it would very likely create legal dilemmas when UCK-installed apparatchiks create intentionally incorrect translations of state documents, opening up endless debates over which version of a document in question will be considered “official.” It also favours the Albanian language at the expense of other minority languages. In short, this law is a disgrace, and it must not pass. It is also a test case to see if the new regime can push through a constitutional change with a simple majority of MPs, instead of the two-thirds majority which is actually required by the constitution. If they can manage to make that happen via the passage of this law, it will set another dangerously illegal precedent, which can then be used to help force a name change later on.

“Makedonija”: At a recent flag-raising ceremony in front of the Ontario parliament, which is traditionally organized by the Consul General of the Republic of Macedonia in Toronto, United Macedonians of Canada president Mendo Bakalovski had his speech physically cut short by the acting Consul General Aleksandra Stojkova. Your reaction on social media was sharp, the same as Macedonians from Canada and elsewhere worldwide. How do you rate this unusual event in the life of Macedonians in Canada?

Mark Branov: It just suggests that the elite in Macedonia don’t know “d” from democracy. They must have forgotten that Canada is a free country and that everyone has a video camera in his pocket. Mr. Bakalovski is a patriot and long-time activist for one of the oldest and most important Macedonian organizations in the entire diaspora. He has every right to speak at that event, and to speak his mind freely, as well. I have not spoken to him about it, and it is unclear from the video what he was about to say exactly. The assumption among many is that it was something that Zaev’s new pals in Athens would not have appreciated, hence the otherwise-hard-to-explain reaction. I have never met Stojkova, and I am unaware of any official reaction to the video. However, on the face of it, it is hard to imagine any possible justification for this behaviour, nor can the Macedonian media be justified in attempting to smother the story, although they eventually started reporting on it after the video emerged on social media. If the events of that day are as they appear to be on the video, Stojkova should resign immediately and offer a formal apology for the incident.

“Makedonija”: And finally, what is your message to readers of “Makedonija” newspaper?

Mark Branov: In difficult times such as these, it is easy for our people to fall into despair and defeatism when considering Macedonian issues. Whether it has to do with the economic problems faced by many of our people, or national issues which threaten the existence of our culture, it is not uncommon to hear comments like: “It has never been this bad.” But with all due respect to the very real problems facing our people today, such comments are ahistorical. Macedonian history is full of examples of great trial and tribulation, including war and cultural genocide. And yet, somehow, this summer, the famous Boys from Buf folk band from Canada played at a concert in the village of Buf, Lerinsko. This is a place where the Greek government used to round up Macedonians like my grandfather and send them to concentration camps on island prisons like Makronisos. But in 2017, our proud Bufcani from Canada were singing “Pesna za Lerin” and other beautiful songs in front of hundreds of people.

Canada is a beautiful country that I love and appreciate very much, in part because it saved our people at a time when they had run out of places to hide. It’s a country where Canadian citizens enjoy not only a prosperous and secure society, but also strong guarantees for human rights, like the freedom of expression and the freedom of association. But, what is the point of having these valuable rights, if you don’t exercise them?

Now is the time to raise your voice and be heard. Donate or volunteer to a worthy organization that speaks truth to power. Visit Macedonia, consider staying, investing, or buying real estate. Educate yourself and educate others, create or preserve artistic or cultural works, or simply multiply, and raise up some more Macedonians. However you choose to contribute is ok, just make sure you do your part.

Source: https://macedonianewspaper.com/

Соопштение за изборите

Браќа и сестри Македонци,

Со оглед на веќе започнатата кампања за локалните избори, реториката која се користи, како и слоганите кои се појавија, со кои се повикува Македонскиот народ или како што милуваат да ве наречат Граѓаните на Македонија, ние како СеМакедонски Национален Совет – Македониум сме должни да ве потсетиме на некои од фактите и случувањата во државата, а со цел повторно на сцена да стапат лагите и манипулациите и продолжувањето на агонијата во која државата ја внесоа раководствата на СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, како и нивните помали сателит партии, кои и активно и пасивно земаа учество во сите манипулации и игри кои ја доведоа државата до овој степен на национално обезличување.

На Македонија и се подметна секакви уцени, платформи и договори од надвор, кои својата позадина и потпора ја најдоа кај некои од странските амбасадори кои директно се вмешаа во политиката во Македонија. Сервилните раководства на двете најголеми партии ги прифатија истите услови и ја однесоа државата во правец од кој назад нема и доколку Македонскиот народ не се спротивстави масовно на таа агенда, резултатите ќе бидат катастрофални по нас како народ, а и како држава. Албанската платформа наголемо се спроведува, договорот со Бугарија ќе го признае фалсификатот правен од Бугарската Академија на науки и уметности и крадењето на нашата вековна историја, со Грција се заговара исто промена на историјата, како и промена на нашиот национален идентитет. Излегоа со слогани за живот во Македонија, граѓанска десница и слични ни во кој случај издржани слогани,кои служат само и само за дефокусирање на народот. Колку да ви напоменеме само, слоганот НОВА ЕРА, е слоганот на Новиот Светски Поредок, па доколку некој се идентификува со него,подобро ќе биде да се изјасни сега во моментите кога глуми најголем Македонски патриот, зошто ги блокираше и саботираше протестите на Македониумот, во услови кога се вршеа најголемите предавства на Македонија,зошто тогаш молчеше и сега наеднаш пак се појави во име на народот,кој после настаните од 27-ми април го обвини дека е крив и дека сите треба да одговараат,занемарувајчи го фактот дека виновници за тие настани се имињата на две извикани политички фигури во Македонија – Никола Груевски и Зоран Заев, кои потпишуваа секакви договори, го шетаа народот по улици во име на некакви протести, кои ја внесоа државата во криза со нивната лична политика без идеологија и со начинот на политичка реторика,која е приказна сама за себе.

Денеска, Македонија е внесена во позиција да мора да пресече по однос прашањето, дали го сака сопствениот опстанок на светската карта на народи, или го сака опстанокот на две политички фигури кои заедно ја тераат државата во пропаст, по налог на структури од надвор. Заложбите за ЕУ и НАТО, во услови кога и едните и другите не условуваат со промена на името и национално самообезличување, се само доказ дека тие ја нанесоа најголемата штета на Македонија досега и дека со нив не може да се очекува напредок и развој, како и зачувување на националниот идентитет. Раководствата на СДСМ и ВМРО ДПМНЕ немаат повеќе никаков морален, етички, национален и секаков друг кредибилитет да се повикуваат на народот. Ја имаа довербата низ годините и истата ја прокоцкаа со нивното антинационално однесување. На Македонија во овој момент и треба НАЦИОНАЛНА ИДЕОЛОШКА ПРЕРОДБА. Македонија освен МАКЕДОНСКАТА ОПЦИЈА, нема друг избор. Заев и Груевски не се идеологија, нити пак се предводници на борбата за Македонската кауза. Двајцата се само слепи одработувачи по налог на странските агенди, кои и го копаат гробот на Македонија.

Страшко Олумчев, Председател, СеМакедонски Национален Совет-Македониум