Соопшение (10.12.2017)

Соопшение (10.12.2017)

10 Декември, 2017 година

Денес кога во ООН се одбележува 69 годишнината на Денот на Човековите Права воспоставен во далечната 1948 година , СеМакедонскиот Национален Совет – МАКЕДОНИУМ ја известува македонската и меѓународната јавност дека во тек е легално правна процедура во ООН со која од наша страна се бара воспоставување на дипломатски односи со земји членки на Генералното Собрание со кои сите досегашните влади во Македонија сите до една , поради необјасниви и само ними познати причини ,никогаш не го сториле тоа. Во исти време сакаме да напоменеме дека паралелно со ова се води и процедура за признавање на Македонија под нејзиното историско, национално и уставно име.

Оваа иницијатива е превземена од страна на СМНС- Македониум како дел од повеќе работи со кои сакаме да го направиме тоа што македонските влади, сите до една, свесно и систематски одбиваат да го сторат, а тоа е прекин на “ преговорите” за спорот со името со Грција во рамките на ООН со посредство на Господинот Матју Нимиц и барање на членство под името Република Македонија. Сакаме да ве информираме дека сите земји членки во ООН со кои Македонија има воспоставено дипломатски односи, согласно со принципите и критериумите на Повелбата за човекови Права , ја признаваат и “ Де Факто “ и “ Де Јуре”, сувереноста и независноста на Македонија.

Нашата намера е да ги повикаме сите кои што го делат нашето мислење да ни се придружат во овој принципиелен и морален процес. Ние остануваме доследни и решени да се избориме за сите права што досега и се неправедно и неосновано воскрстени на Македонија и Македонскиот народ. Ве повикуваме , уште еднаш, да ни се придружите во борбата за Човеките Права на Македонија и Македонците.

Со почит,

СеМакедонски Национален Совет – Македониум

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s