Соопштение 29 11 2017

На ден 29.11.2017 година во Ново Село се одржа средба на делегации на СНС МАКЕДОНИУМ и ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН.

Разговарано е за актуелната политичка состојба во Македонија, положбата и состојбата со правата на Македонскиот народ во Пиринска Македонија и Бугарија воопшто,како и за потребата од понатамошно усогласување на активностите и соработката во интерес на Македонскиот народ. Двете делегации предводени од Претседателот на СНС Македониум Г-н Страшко Олумчев и почесниот Претседател на ОМО Илинден Пирин Г-н Стојан Георгиев, зазедоа заеднички став дека овие историски времиња, каде врз Македонскиот народ во Македонија и во соседството се врши невидена пресија и етноцид, неопходно е веднаш да профункционира Генералниот Совет на Македонците и Македонскиот народ каде и да се наоѓа да го крене својот глас против предавствата врз Македонија, асимилаторскиот однос од страна на соседните држави,етноцидот кој се врши врз Македонскиот народ како и против сите обиди за одземање на нашиот идентитет. Во таа смисла договорени се понатамошни заеднички активности и уште една средба на која би се прецизирале сите детали.

СеМакедонскиот Национален Совет- Македониум и ОМО Илинден Пирин го повикуваат Македонскиот народ во Македонија и надвор од Македонија, секаде каде што не има, да се организира и крене на масовни протести против самоволието на антинародната власт во Македонија, во одбрана на нашиот идентитет како народ, да се спротивставиме како народ на одлуката на Синодот на МПЦ и да им дадеме до знаење дека право и тапија на одлука по Македонските национални прашања има само и единствено Македонскиот народ и никој друг !

СеМакедонски Национален Совет – Македониум

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s