2017.10.06 Македонија (Торонто): Интервју со Марк Бранов

Извор: https://macedonianewspaper.com/

Чест ни е да разговараме со Марк Бранов, познат на македонската заедница во Канада и пошироко по своите активности за македонската вистина, а кој неодамна на првиот Генерален Совет на “СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум” (www.snsmakedonium.com) одржан на 09.09.2017 година во Хотелот Сонце ГА во Прилеп е избран за Генерален Секретар.

,,Македонија,,: Честитки Марк, за нашите читатели ова ќе биде убава можност поодблиску да дознаат за каква организација станува збор?

Марк Бранов: Дозволете ми најнапред да се осврнам на некои случувања од поновата историја. Веднаш по осамостојувањето на Македонија во 1991 година, традиционалните противници на нашата нација презедоа мерки за саботирање на остварувањето на сонот на Гоце Делчев: Независна македонска држава. Тие го сторија тоа со работење рака под рака со домашни политички агенти на кои не беа способни да му служат на својот народ. Од Привремената спогодба до големата кражба на државни средства, од напад на Нато-сојузник терористичката армија во 2001 година до злогласното предавство во битката кај Арачиново, од Охридскиот рамковен договор до законите за амнестија, од пописните нерегуларности во 2002 година до откажување на пописот во 2012 година, од корупција на високо ниво до широко распространетиот клиентелизам, од лажирани избори до непријателско меѓународно мешање, од економски пад до масовна емиграција на нашата младост … Сонот на Гоце Делчев за слободна, суверена, просперитетна и независна татковина за Македонците се чини дека постепено се одалечува од нас.

Од овие причини се појавија групи како што се СНС-Македониум и други слични групи, да понудат нов пат за иднината на Македонија и нов вид на тактики.

Многу години, Македонците им гипростуваа на гревовите на нивните влади. Тие му го овозможија овој дефектен политички систем во корист на пропаста повторно и повторно. Но, со текот на времето, македонскиот народ всушност беше замолчен, стана гостин во својот дом. Политичкиот систем е инфилтриран од насилната петта колона позната како УЧК, која води паралелна влада во рамките на власта, и работи во сојуз со странски сатрапи и лажни невладини организации. Таканаречените лидери на македонските партии се нудат како партнери на овој постојан политички ентитет, при што секој од нив се претвора како “марионета”, нудејќи избор на хронични или акутни форми на национална регресија спроведувани против волјата на луѓето, и врз основа на тешки нивоа на поларизација и парализа.

Меѓутоа, во последниве години, полека почна да се појавува нова, а сепак недефинирана политичка сила. Ова е растечкото малцинство на Македонците кои почнаа конечно да препознаат како “спротивставените” функционери на политичките партии, всушност, работат заедно за да ги покријат сопствените интереси на сметка на Македонија. За прв пат се појавија нови групи, како што се СНС-Македониум, додека едни други долгогодишни патриотски групи почнаа повторно да ги дуплираат нивните напори со нов дух на пркос, обединети во нова определба да именуваат било каква форма на антимакедонизам, прашање по прашање, без оглед на тоа кој ќе реагира на тоа. Обединети под црвеното и златното наше знаме од Кутлеш, заедно со нашите браќа и сестри во и надвор од Републиката и во чест на жртвите на нашите предци, овие групи ја претставуваат македонската културна ренесанса која Атина се бори толку тешко да ја спречи веќе 26 години.

СНС-Македониум е една од многуте независни патриотски организации кои не добиваат никакви средства од која било партија, влада или придружна фондација. И покрај овие скромни средства, ние веруваме дека колективното влијание на групи како што е нашата почнува да расте. Формиран официјално во 2016 година, СНС-Македониум се состои од патриоти во матичната земја, соседните македонски територии и доселенички заедници ширум светот. Меѓу другите образовни и културни претставници, таа промовира јасна листа на 18 Принципи за македонско национално обнова, достапна на http://www.snsmakedonium.com.

Ова е група на патриоти Македонци од различно потекло, кои работат заедно за да го кренат својот глас, на улиците и на социјалните медиуми, активно промовираат агенда за политичка и културна еманципација и ја пренесуваат својата порака директно до луѓето. Во сегашната рана фаза на развој, групата првенствено се фокусира на споделувањето на принципите на обновување на Македонија во контекст на тековните настани, заедно со различни образовни и културни иницијативи во планирањето. Организацијата работи на зголемување на нашето членство во сите региони на Република Македонија, во Егеј, Пирин, Мала Преспа / Голо Брдо, во Северна Америка, Западна Европа и Австралија / Нов Зеланд, а исто така работиме напорно за да се дружиме со други слични групи, во широка апел за национално единство.

,,Македонија,,: По завршувањето на Генералниот Совет, одржавте протест во центарот на Прилеп, пред спомениците на Александар Македонски и Методија Андонов – Ченто. Кои се пораките што ги преносовте од овој протест?

Марк Бранов: Всушност, ова беше само еден од десетиците улични протести кои СНС-Македониум го одржа во текот на летото, реагирајќи на бројните антимакедонски иницијативи на сегашниот режим.

На 9 септември, утринските сесии на нашиот Генерален совет опфатија говори од претседателот Страшко Олумчев и потпретседателот Нестор Огинар, проследени со бројни други гости говорници соможност на делегатите дасе поврзуваат со новостекнатите пријатели од цела Македонија и од целиот свет, вклучувајќи ја можноста и конечно да се сретнат со долгогодишните “Фејсбук пријатели” во реалниот живот. Меѓу списокот на говорници беа и некои модерни легенди на македонскиот активизам, како што се Поп Никодим Царкњас од Егејскиот дел на Македонија и Стојан Георгиев од Пиринскиот регион на Македонија. И двајцата беа апсени многу пати од страна на владите на Грција и Бугарија, и двајцата се одлични примери за принципиелна акција и лична саможртва. Генералниот совет заврши со потпишување на изјава за протест до македонските власти, по што одржавме спонтана демонстрација во центарот на градот Прилеп, покривајќи низа прашања. Моите два кратки говори во Прилеп беа посветени на значењето на градење на македонско единство преку границите и временските зони и одржување на принципиелен пристап.

,,Македонија,,: Каков е ставот на СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум кон активностите преземени од страна на Владата на Р. Македонија: Договорот за добрососедство со Бугарија и разменетите посети на македонскиот и грчкиот министер за надворешни работи најнапред на Атина, а потоа и на Скопје, знак на добрососедство или пак нешто друго?

Марк Бранов: Прво, претпоставката на прашањето претпоставува дека режимот на Ахмети-Села-Заев е правна влада на Република Македонија, а таа всушност беше инсталирана под насилни и хаотични околности на начин кој очигледно е во спротивност со неколку делови од Уставот и голем број други широко прифатени норми во меѓународното право. Додека режимот на владата во земјата е сосема реален, во голема мера заснован врз политичката и воената моќ на странските влади, а не на владеењето на правото, заедно со согласноста на официјалната опозициска партија чии што протести беа загушени.

Оставајќи го настрана прашањето за легитимноста на владата, дозволете ми да кажам дека договорот со Софија е морално банкротиран документ, и дека ниту една македонска влада нема морално право да го разгледа, дури и една по груба капитулација на бугарскиот фанатизам тешко може да се замисли, со апсурдни мерки бугарски функционери да се канат да ги “разгледаат” македонските историски книги, што е еднострано напуштање на нашите браќа во Пирин, и отстранување на историски споменици кои ги навредуваат модерните чувства во Бугарија во врска со фашистичкото минато на таа земја. И за да го прослават ова т.н. достигнување, Македонците беа подложени на понижување на “бугарскиот Илинден” во Крушево, на слабо посетена церемонија пред толпата главно телохранители и неколку видео камери. Церемонијата беше предводена од терористит на УЧК, познат како Командант Форина, исто така познат како Талат Џафери, амнестиран терорист вмешан во масакрот во Вејце од 2001 година, а во моментов игра улога на председател на парламентот, позиција што го прави многу близу до статус врховен командант на таа армија против која се бореше. И додека сето ова се случуваше во Крушево, тенковите на САД го преплавија центарот на Скопје, со арогантен приказ на силниот капацитет на НАТО за насилство, совршено приближувајќи се во случај некој да се осмели да протестира против овие фарсални постапки. Илинден 2017 сигурно ќе биде запаметен како мрачен ден во современата македонска историја.

Што се однесува до тековните преговори за името со атињаните, режимот на Ахмети-Села-Заев допрва треба да објави какви било цврсти одлуки, но јавните изјави за новата “флексибилност” на Република Македонија само ја охрабриле Атина, со веќе извесен исход. Сигурен сум дека Ципрас, Коциас и други, како што е неонацистичката партија “Златна зора” не можеле да бидат посреќни со сегашниот режим на Ахмети-Села-Заев. Но, јас сум сигурен дека Македонците жестоко ќе се спротивстават на секој потег за преименување на земјата; ако режимот и “меѓународната заедница” не веруваат во тоа, сепак ќе разберат наскоро.

,,Македонија,,: СеМакедонскиот Национален Совет – Македониум е против законот за двојазичност во Р. Македонија, што истиот ќе значи за македонската држава и пред се’ за македонскиот народ?

Марк Бранов: Во 2001 година, Охридскиот рамковен договор создаде де факто влада во рамките на власта, легализирање на сегрегацијата на етничките албански гета во еден посебен образовен систем, заедно со голем број други “награди” во чест на агресијата на УЧК. Овие отстапки беа понудени во замена за гаранции на македонските граници како унитарна држава, при што македонскиот јазик останува како официјален јазик “низ цела Македонија и во меѓународни односи” (член 6.4). Овој нов закон за јазик јасно го нарушува сопствениот договор на УНК, и конечно стави крај на каква било илузија дека УЧК некогаш сакала да ја почитува оваа зделка, или дека Евроатлантиците некогаш имале намера да ги држат до нив. Иако постепените знаци на албанизација со години се видливи во земјата, овој нов закон претставува критичен следен чекор во федерализацијата на земјата, со закана за идна анексија на македонски територии во Голема Албанија. Всушност, законот не се однесува на “употребата на јазици”, туку е само Тиранската Платформа со ново име. Нејзината цел е да се употребуваат висок парични казни за да се отстрани секој кој не зборува албански од вработување на владата во клучните сектори, вклучително и во регионите во земјата каде воопшто нема етничко албанско малцинство. Законот сериозно го оштетува статусот на македонскиот јазик, кој веќе е сериозно загрозен од државите на Европската унија, како што е Атина. Законот донесува огромни повторливи трошоци кои мора да ги сноси државата во вечни времиња, и многу веројатно ќе создаде правни дилеми кога политичарите инсталирани од УЧК ќе создадат намерно неточни преводи на државни документи, отворајќи бескрајни дебати за тоа која верзија на предметниот документ да се смета за “официјален”. Исто така, со заложба да се фаворизира албанскиот јазик на сметка на другите јазици на малцинствата. Накратко, овој закон е срамота, и не смее да помине. Тоа е, исто така, тест-случај за да се види дали новиот режим може да протурка уставни промени со просто мнозинство пратеници, наместо двотретинско мнозинство кое всушност е потребно со уставот. Ако успеат да го сторат тоа преку усвојувањето на овој закон, тој ќе постави уште еден опасно нелегален преседан, кој потоа може да се искористи за да се присили промена на името подоцна.

,,Македонија,,: Неодамна на церемонијата ,,Кревање на знамето,, пред парламентот на Онтарио која традиционално ја организира Генералниот Конзулат на Р. Македонија во Торонто, на претседателот на Организацијата Обединети Македонци од Канада Мендо Бакаловски му беше прекинат говорот од страна на актуелната конзулка на Р. Македонија во Торонто Александра Стојкова. Твојата реакција по настанот изнесена на една од социјалните мрежи беше бурна, како и на бројни Македонци од Канада и ширум светот. Како го оценуваш овој несекојдневен настан од животот на Македонците во Канада?

Марк Бранов: Тоа само сугерира дека елитата во Македонија не знае “Д” од демократијата. Тие мора да заборавиле дека Канада е слободна земја и дека секој има видео камера во џебот. Г-дин Бакаловски е патриот и долгогодишен активист на една од најстарите и најзначајните македонски организации во целата дијаспора. Тој има право да зборува на тој настан и слободно да го изрази своето мислење. Не сум разговарал со него за тоа, и не е јасно од видеото што точно сакаше да каже. Претпоставката меѓу многумина е дека тоа беше нешто што им пречеше на новите пријатели на Заев во Атина, па оттаму и реакцијата која тешко може да се објасни. Никогаш не сум ја запознал Стојкова и не сум свесен за каква било официјална реакција на видеото. Меѓутоа, тешко е да се замисли каква било можна оправданост за ваквото однесување, ни македонските медиуми не можат да се оправдаат во обидот да ја задушат приказната, иако на крајот почнаа да известуваат за тоа откако видеото се појави на социјалните медиуми. Ако настаните од тој ден се како што изгледаат на видеото, Стојкова веднаш треба да поднесе оставка и да понуди формално извинување за инцидентот.

,,Македонија,,: И за крај која е твојата порака до читателите на весникот ,,Македонија,,?

Марк Бранов: Во тешки времиња како овие, лесно е нашите луѓе да паднат во очај и дефетизам кога размислуваат за македонски прашања. Без разлика дали тоа е поврзано со економските проблеми со кои се соочуваат многу наши народи или со национални прашања кои го загрозуваат постоењето на нашата култура, не е невообичаено да се слушнат коментари како: “Никогаш не било толку лошо”. Но, со сета почит на многу реални проблеми со кои се соочуваат нашите луѓе денес, таквите коментари се антиисториски. Македонската историја е полна со примери за големи судења и неправди, вклучувајќи и воени и културни геноциди. Ама сепак, некако, ова лето, познатите момчиња од фолк групата”Децата од Буф” од Канада свиреа на концерт во селото Буф, Леринско. Ова е место каде што грчката влада ги собираше Македонците како мојот дедо и ги испраќаше во концентрациони логори во островскиот затвор Макронисос. Но, во 2017 година, нашите горди Буфчани од Канада пееја “Песна за Лерин” и други убави песни пред стотици луѓе.

Канада е прекрасна земја која ја сакам и многу ја ценам, делумно поради тоа што ги спаси нашите луѓе во време кога тие останаа без работа за да се сокријат. Тоа е земја каде што канадските граѓани уживаат не само просперитетно и сигурно општество, туку и силни гаранции за човековите права, како што се слободата на изразување и слободата на здружување. Но, што е поентата да ги имате овие вредни права, ако не ги користите?

Сега е време да се подигне вашиот глас и да се слушне. Донирајте или волонтирајте во достојната организација што ја зборува моќта на вистината. Посетете ја Македонија, размислете за престој, инвестирање или купување недвижен имот. Да се ​​едуцираат и да ги едуцирате другите, да создавате или да ги зачувате уметничките или културните дела, или едноставно да се соедините, и да покренете уште неколку Македонци. Сепак, вие самите одлучувате како че придонесете , само бидете сигурни дека ќе го направите вашиот дел.

Извор: https://macedonianewspaper.com/

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s